¿TIENES MÁS DE 18 AÑOS?
Google+
Tendències  

'La Cocina Gallega': a la taula amb Cunqueiro

Òscar Gómez 08/02/2018

Álvaro Cunqueiro va recopilar en aquest memorable volum l'essència mateixa de la cuina gallega. Una mirada a tot un poble a través de la seva gastronomia.

Pocs llibres ens hem posat a la retina amb un contingut tan mollar i essencial com aquest tractat-recull del meravellós Cunqueiro amb receptes d'Araceli Filgueira. Ni és especialment vistós, ni glamurós, ni llueix un disseny espectacular... Però el contingut és imprescindible per obtenir una mirada global i rigorosa d'una de les cuines més carismàtiques de la península.

Cinc raons per llegir La Cocina Gallega d'Álvaro Cunqueiro:

1- Sobre la matança:

"La matança casolana del porc es fa molt bé a tota Galícia, especialment a les viles. En la major part de Galícia, mort el porc, amb petites torxes de palla, se li cremen les truges...".

2- Sobre el cocido:

"Fan falta tres fonts per servir un bullit: en una va la carn de porc amb la verdura, en una altra la carn i la vedella amb la gallina, i en una altra els xoriços amb els cigrons.  (...) Abans que arribessin al país els cigrons de Zamora, abans que arribessin les patates, el pes de l'olla devien portar-la les castanyes i els naps tendres".

3- Sobre les empanades:

"Les empanades de la Galícia interior són més fartes de pa que les de la Galícia marinera. (...) Recordo com un dels mossos més exquisits que han entrat a la meva boca, una empanada de berbererchos presentada a Villagarcía en un concurs. El pa, encara que fet, estava tou i fàcil a la boca, i penetrat del gust de les escopinyes o croques, i aquestes, que eren grans, i estaven en aquell temps fortes, al dente, com diria un italià".

4- Sobre el pop:

"Hi ha ordenances antigues, episcopals o dels concejos (...) sabem que ja es va poder menjar (pop) en les fires més antigues del país. Però, i l'oli? Entrava en la pobra Galícia tant oli per a tant pop? Es menjava pop, però, l'amaniment d'avui és el primitiu? Pel que toca al pimentó, no, perquè ens va venir de les Índies. No sé quina carta quedar-me".

5- Sobre els dolços:

"Pels dies de Carnestoltes (...) es fan les fulles de llimona (...) en moltes parts de Galícia, al Vaixell de Valdeorras, a Cambados, a la vall de Lorenzana. Es bat la farina amb llet, i quan ja està, s'afegeixen ous batuts. Es tenen preparades fulles de llimoner, més aviat grans i acabades d'agafar de l'arbre, i es banyen a la pasta, i es fregeixen amb mantega de vaca".

 

Fitxa tècnica del llibre:

Títol: La cocina gallega

Edició utilitzada: Cinquena edició, del 1986. Existeixen edicions adquiribles del 2010

Editorial: Everest

Autor: Álvaro Cunqueiro i Araceli Filgueira

ISBN: 84-241-2219-4

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.