¿TIENES MÁS DE 18 AÑOS?
Google+
11 libros gastronómicos que no pueden faltar en la estantería de un foodie
Oci  

11 llibres gastronòmics que no poden faltar a la prestatgeria d'un foodie

Anna Torrents 17/03/2020

Des de novel·les on la cuina és un personatge més fins a assajos sobre l'origen del concepte "gourmet", us proposem una selecció de llibres per a tots els gustos que us faran pensar sobre la gastronomia des d'un altre punt de vista.

1. Confesiones de un chef. Anthony Bourdain

Confesiones de un chef. Anthony Bourdain

El carismàtic i inoblidable xef, tristament desaparegut, ens proposa entendre el negoci de la restauració des de dins. El cuiner va encarregar-se de treballs de tota mena: des de rentar els plats fins a ser personal de sala, passant d'ajudant de cuina a estrella mediàtica. Estructurat com si es tractés d'un menú, el llibre diferencia entre Entrants (la nota del xef); Primers plats (la relació entre menjar i sexe o dolor); Segons plats (què passa fins que el menjar arriba a la taula); Tercers plats (el que sabem de la carn o del pinot noir); i Postres (per què el sous-xef és com la dona del xef). En l'últim apartat, Cafè i cigars, Bourdain us farà la gran pregunta: "Llavors, vols convertir-te en xef?".

2. Bueno para comer. Marvin Harris

Bueno para comer

Per què hi ha societats que no mengen vaques? Hi ha algun problema en cuinar un gat o un gos si no el considerem una mascota? Per què la idea del canibalisme ens repugna tant? En el llibre Bueno para comer. Enigmas de alimentación y cultura, Marvin Harris analitza aquestes i altres preguntes relacionades amb els nostres hàbits alimentaris. Un text que ens convida a reflexionar sobre les dietes de tot el món, especialment aquelles basades en la ingesta (o la prohibició) de carn. Des de l'enigma de la vaca sagrada a l'Índia fins al concepte de porc abominable en la religió musulmana, Harris ens fa viatjar per desenes de països amb una mirada tant gastronòmica com antropològica. Perquè menjar també és un acte cultural.

3. Gastrofísica. La nueva ciencia de la comida. Charles Spence

Gastrofísica Charles Spence

Charles Spence és catedràtic de Psicologia Experimental de la Universitat d'Oxford, i porta anys realitzant experiments sorprenents. Ha demostrat, per exemple, que si mengem en un plat de color blanc tenim la sensació que ingerim menys aliments (que si el plat és negre) o que, si els coberts pesen molt, ens sentim més satisfets després de l’àpat. L'autor detalla aquests i altres experiments i els relaciona amb els cinc sentits, explicant de manera amena com la vista, l'olfacte, el tacte o l'oïda poden canviar la nostra percepció del gust. Després de llegir-lo, la vostra relació amb el menjar mai no tornarà a ser igual.

4. Papilas y moléculas. La ciencia aromática de los alimentos y el vino. François Chartier

Papilas y moléculas. La ciencia aromática de los alimentos y el vino. François Chartier

En la mateixa línia sensorial, el llibre de François Chartier proposa una idea innovadora: si desxifrem les molècules aromàtiques dels aliments podrem aconseguir un maridatge perfecte. És a dir, si podem determinar científicament que la menta i el sauvignon blanc comparteixen una mateixa molècula, com és el cas del sotolone, podrem maridar un plat a la perfecció. D'aquesta manera, Chartier, que és un prestigiós sommelier a nivell internacional i assessora diversos restaurants, explica un dels conceptes més reveladors de la gastronomia actual: el maridatge molecular.

5. Teoría y práctica del pan con tomate. Leopoldo Pomés

Teoría del pan con tomate

De vegades, les receptes més comunes són les que millor expliquen la nostra manera d'entendre el món. Així ho demostra Leopoldo Pomés amb aquest tractat, dedicat única i exclusivament al pa amb tomàquet. Diu l'autor que el primer esment d'aquesta recepta en la literatura catalana es remunta al 1884, en un article on Néstor Luján explica que el pa amb tomàquet va ser inventat per la pagesia, “per estovar i amenitzar les fogasses de pa sec a l'estiu i per aprofitar l’abundància de tomàquets en un moment determinat de la collita”. Cuina d'aprofitament que Pomés reinventa a través de receptes innovadores. Allò quotidià també està de moda.

6. Rapsodia Gourmet. Muriel Barbery

Rapsodia Gourmet Muriel Barbery

Aquest entretingut relat parisenc ens endinsa en l'obsessió del polèmic crític gastronòmic Pierre Arthens, que abans de morir vol tornar a sentir aquell sabor que, fa molts anys, el va fer feliç. Arthens decideix que no hi ha millor manera d'acomiadar-se del món que amb un últim banquet amb ingredients que van més enllà de la pura necessitat culinària. Una bona manera de recordar que la gastronomia és també memòria i que, gran part del que mengem, està vinculat amb el nostre passat. El llibre, a més, va ser guardonat amb el premi Meilleur Livre de Littérature Gourmande.

7. Como agua para chocolate. Laura Esquivel

Como agua para chocolate Laura Esquivel

Aquesta novel·la rosa de l'escriptora i política mexicana Laura Esquivel va quedar gravada en la memòria col·lectiva gràcies a la pel·lícula d’Alfonso Arau el 1992. Només per la seva estructura ja paga la pena llegir-la: cada capítol comença amb una de les receptes de la família Garza, que inclouen les coques de Nadal, el pastís Chabela o el mole de guajolote amb ametlla, sense oblidar les mítiques guatlles en pètals de roses que tants sentiments desperten a aquells qui les proven. La gastronomia, ens diu la novel·la, reflecteix els sentiments tant del cuiner com de l'època en què vivim, i és justament per això que és capaç de despertar-nos tantes emocions.

8. Secretos de la alcoba de los grandes chefs. Irvine Welsh

Irvine Welsh

I si el vostre pare, a qui no coneixeu, fos un gran xef? Aquest és el punt de partida d'aquesta novel·la àcida i corrosiva, que mostra l'obsessió de Danny Skinner per trobar al seu suposat pare mentre fa inspeccions sanitàries en tots els restaurants que pot. Un retrat incòmode de l'Edimburg contemporani, al més pur estil de la seva anterior novel·la, Trainspotting, que també posa en relleu l'atenció desproporcionada que tenen els grans xefs en la societat actual. Com si es tractés d'estrelles de rock.

9. Calor. Bill Buford

Bill Bulford

El creador del moviment literari "realisme brut", Bill Buford, explica en aquest llibre autobiogràfic com ho deixa tot per començar a treballar per al temperamental xef Mario Batali. A la seva cuina descobreix un món que és alhora sinistre i meravellós, que acaba amb la seva llibertat però que també li brinda plaers únics. Una manera d'entendre per què tants restauradors de diverses cultures són capaços de passar tantes hores entre fogons, patint i passant-ho bé a parts iguals. Buford continua el viatge a Itàlia, on descobreix que els tortel·lini imiten els melics femenins, i acaba el seu recorregut en una gran cuina londinenca. Dante a format gastronòmic.

10. El arte de comer. M.F.K. Fisher

El arte de comer Fisher

Poques novel·listes han descrit amb tanta passió la sensació que produeix menjar-se un ingredient que desitgem (en el cas de Fisher, les ostres, sempre) o han sabut descriure de manera tan convincent la relació que hi ha entre menjar i enamorament. Considerada la primera escriptora gastronòmica moderna, Mary Frances Kennedy Fisher segueix sorprenent a dia d'avui amb una prosa fresca, hedonista i viatgera, que ens fa recórrer les ciutats no només des dels paisatges sinó també des del sentit del gust. Aquest llibre, en realitat, és un recull de cinc grans textos de l'autora: Sírvase de inmediato, Ostras, Cómo cocinar un lobo, Mi yo gastronómico y Un alfabeto para gourmets. Textos que cuinen enamoraments.

11. Contra los gourments. Manuel Vázquez Montalbán

Contra los gourmets

Tots recordem les laborioses receptes que el detectiu Pepe Carvalho preparava entre cas i cas, així com les seves llargues converses amb Biscuter sobre plats de cullera i ingredients autòctons. Una passió per la gastronomia que Montalbán també va explorar en l'imprescindible Contra los gourmets, un complet assaig sobre l'origen de la gastronomia i la seva importància en la cultura i en la societat. A més de repassar l'evolució de les arts culinàries, des de la prehistòria fins als nostres dies, l'autor també explora els plaers elementals de la nostra cuina, és a dir, el pa, el vi i el formatge. Una de les millors lliçons sobre gastronomia mai escrites.

Voleu més recomanacions? Preneu nota d'aquests 7 còmics gastronòmics que tot foodie hauria de llegir.

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.