¿TIENES MÁS DE 18 AÑOS?
Google+
Frutos rojos: pequeños tesoros saludables
Actualitat  

Fruits vermells: petits tresors saludables

Mar Romero 01/02/2018

Aquestes meravelles tenen múltiples beneficis per a l'organisme, posseeixen fibra i milloren el sistema digestiu.

Els fruits vermells o fruites del bosc són, principalment, baies. Dins d'aquest grup podem incloure: groselles, móres, nabius, aranyons, gerds, maduixes, maduixots, cireres, prunes, raïms... La majoria dels experts reconeixen que menjar fruites altament acolorides com els fruits vermells, poden millorar notablement la nostra salut. I com més intens sigui el color del fruit, major serà el seu valor nutricional. Tots ells ens aporten clars beneficis per a la salut i la bellesa.

Gràcies a la seva alta composició en antioxidants, ens ajuden a reduir el colesterol, cuidar de la nostra salut cardiovascular i especialment, lluitar contra els radicals lliures, aquests elements que propicien l'envelliment cel·lular i que ens fan febles enfront de possibles incidències del càncer.

Tipus de fruits vermells

Les groselles

Són unes petites fruites rodones de color vermell que pertanyen a la família de les grossulariàcies, molt saboroses i molt perfumades. Encara que es poden consumir crues, el seu sabor agredolç les fa indicades per a l'elaboració de melmelades, batuts, gelats, licors, begudes refrescants, etc. Són riques en vitamines i minerals. A més de la grosella vermella, existeixen altres espècies com la grosella negra, la blanca i l'espinosa, que es diferencien en el tipus de fruit que donen.

Les groselles negres, no es troben tot l'any, i depenent del país, poden ser més cares de l'habitual.  Una dada curiosa és que disposen de més quantitat de vitamina C que les taronges. I el més important: beure el seu suc millora la funcionalitat dels vasos sanguinis i el sistema vascular. 

Les groselles són fruites diürètiques indicades en cas d'hipertensió. A més, prevenen catarros i malalties gastrointestinals. En la nostra alimentació, aquest tipus de fruites constitueixen una de les fonts més importants d'antocians. Són també un bon preventiu de malalties urinàries i intestinals. Menjar groselles ajudarà a evitar malalties com la cistitis, uretritis, nefritis, etc.

Les groselles no se solen menjar soles, ja que resulten generalment massa àcides. L'ideal és combinar-les amb altres fruites més dolces. Préssecs, raïms, etc.

Les de temporada es compren fresques al mercat i no es poden guardar per molt temps, ja que s'espatllen. El millor és, una vegada comprades, desgranar-les i preparar-les a l'instant.

Els nabius vermells

Rics en antioxidants, particularment, els nabius són ideals per combatre infeccions i per millorar la circulació perifèrica. El suc de nabius de la varietat vermella, exerceix una sorprenent acció antisèptica i antibiòtica sobre els gèrmens causants de les infeccions urinàries, una alternativa eficaç als antibiòtics per al tractament i prevenció d'aquest mal, segons estudi de l'Hospital Universitari Quirón de Madrid i el General Universitari de València, a Espanya. En cas de cistitis, es recomana pendre un got gran d'uns 300 ml. de suc fresc diari, durant un a tres mesos, com a tractament.

Es presenten com l'aliment ideal, i cada vegada es fan més populars les seves propietats nutritives i curatives. El consum de nabiu silvestre (2 tasses per dia) durant 8 setmanes va aconseguir regular els factors que afavoreixen la síndrome metabòlica, la qual cosa reduiria la necessitat de medicació i la intervenció mèdica, segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Maine. Per exemple, un bol de nabius ens aporta una gran quantitat de vitamina C, minerals i fitonutrients per solament aproximadament 83 calories.

Els gerds

Pertanyen a la família de les rosàcies, que inclou més de 2.000 espècies de plantes herbàcies, arbustos i arbres que creixen per les regions temperades de tot el món.

La temporada alta és de juny a agost i hi ha tres varietats principals: vermelles, negres i orades. Encara que totes tenen un sabor similar, els gerds vermells són els més populars i els més fàcils d'aconseguir. S'han de consumir el més aviat possible després de comprar-los.

Rics en vitamina B, en vitamina C, fibra i flavonoides. Tenen a més de calci, potassi, ferro i magnesi... i protegeixen contra els còlics menstruals. Per la seva abundància d'àcid fòlic, vitamina imprescindible en els processos de divisió i multiplicació cel·lular que tenen lloc en els primers mesos de gestació, el seu consum resulta adequat o interessant per a les dones embarassades per prevenir l'espina bífida del fetus.

El gerd és una fruita molt utilitzada en centenars de receptes que enriqueixen la gastronomia típica de països del centre i del nord d'Europa. Aquesta deliciosa fruita d'estiu es pot servir simplement amb una mica de sucre o crema o combinada amb altres fruites en pastissos. A més, són deliciosos en amanides, salses, melmelades, pastissos de fruites i púdings.

Les mores

Les móres són originàries d'Europa, Àsia i Amèrica i s'han utilitzat des de fa més de dos mil anys com a aliment i medicament. Són dolces, negres o de color porpra. A més, són un fruit delicat de profund sabor i aroma, que no solament ofereix grans possibilitats en la cuina sinó que també resulta molt saludable. Ens ajuden a reduir el colesterol dolent, cuiden de les nostres dents i genives, són riques en vitamines C, vitamina I... i tenen propietats laxants, tòniques i depuratives.

Delicioses i perfectes per amanir desdejunis i infinitat de plats, podem menjar-les crues o cuites, utilitzar-les com a guarnició, o simplement mitjançant una saborosa melmelada en les nostres torrades. També es consumeixen en forma de iogurt, gelat, licors, te, sucs o simplement es mengen de forma natural.

Les maduixes i maduixots

Encara que fa segles la maduixa era destinada a les famílies amb alt poder adquisitiu, el seu cultiu es va estendre per Europa i altres països i continents. A Espanya, concretament, és un dels llocs amb major producció i cultiu del fruit que és exportat a molts països. La campanya de maduixes en l'àmbit nacional comença al mes de febrer per finalitzar al maig.

Es coneixen al món més d'1.000 varietats de maduixot, a causa de la gran capacitat d'hibridació que té aquesta espècie. És la fruita amb major poder antioxidant. Són riques en vitamines I, C, B i K, potassi, fibra... El seu toc lleugerament àcid és sens dubte una de les seves majors propietats per lluitar enfront d'infeccions. Combaten la tensió alta i l'àcid úric. Destaca la seva aportació de fibra, que millora el trànsit intestinal.

Existeixen moltes maneres de menjar les maduixes, no solament d'una mossegada després de rentar-les, sinó en diferents receptes de postres, en les amanides de fruites, en els pastissos, o simplement servides en un plat amb llet condensada o xocolata.

Les cireres

Existeixen centenars de varietats de cireres. Els seus productors les classifiquen pel seu sabor en dolces o agres. També existeixen híbrids de varietats dolces i agres que poden menjar-se tant fresques com cuinades en una infinitat de formes. Les cireres silvestres, classificades com a fruita agra, es denominen guindes i són les antecessores de totes les varietats actuals.

La cirera és utilitzada des de fa molt temps com a depuradora intestinal, per lliurar al nostre cos de toxines. Això és a causa que els pigments que els donen el seu color habitat les antocianines, són un tipus de flavonoides de grans propietats depuratives. Aquestes antocianines de les cireres, són també uns antioxidants molt poderosos i segons els estudis realitzats a la Universitat d'Arizona, les cireres són la fruita amb la concentració més gran de flavonoides que existeix. Això la fa d'importància en el tractament i la prevenció de malalties com el càncer o l'alzheimer.

Tenen unes excel·lents aportacions nutricionals. Una tassa de cireres té tan sols 87 calories, 22 grams de carbohidrats, 1 gram de proteïna i 3 grams de fibra. Les cireres són una de les poques fonts alimentoses que contenen melatonina, un antioxidant que ajuda a regular el ritme cardíac i els cicles de somni del cos.

Les magranes

La temporada de magranes a Espanya és curta. La recol·lecció d'aquesta fruita i la seva època de millor consum té lloc entre els mesos de setembre i novembre, encara que algunes varietats també es recol·lecten a l'agost i desembre. Són riques en minerals i sucres, i tenen propietats desinfectants, depuratives, astringents i desintoxicants, entre altres. A més, també disposa d'importants virtuts antioxidants.

La polpa que embolica les llavors, mitiga la set, perquè té un sabor ensucrat amb matisos agres. També s'empren per elaborar gelats, gelatines, mousses i cremes. A Espanya, a més, és molt freqüent preparar-la en amanida amb escarola. El suc que s'obté d'aquesta fruita, denominat granadina, és molt refrescant.

Després de comprovar les virtuts dels fruits vermells, els nutricionistes ens recomanen consumir-los dins d'una dieta variada i equilibrada. L'ideal és consumir un bol de fruits del bosc al dia. Perfecte per exemple, començar amb una tassa de cereals amb unes tres maduixes, cinc o sis groselles i una pruna vermella. Per dinar pots fer-te una amanida on incloure per exemple mitja magrana, i a la tarda, un suc natural. 

Galeria

Galeria

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.