¿TIENES MÁS DE 18 AÑOS?
Google+
Tendències  

Benvingut a l'època del 'cuchareo' i... bon profit!

José Cabello 16/01/2013

Si parlem de cuina malaguenya, de seguida ens vénen al cap imatges de l'estiu, la platja, la cervesa al costat del mar... i no podria faltar el seu reconegut pescaíto fregit i els espetos, aquesta extraordinària manera de rostir a la vora del foc, sobretot sardines, com si fossin pinxos... Però la gastronomia de la Costa del Sol és molt més que tot això, sobretot a l'hivern, quan vénen de gust aquests suculents i reconfortants plats de cullera... i sí... a Màlaga, malgrat el nostre excel·lent clima, també tenim unes quantes setmanes amb temperatures que podem qualificar de fredes.

Com a plat fonamental del cuchareo malagueny destaca el Gazpachuelo, una recepta popular que, després d'haver evolucionat amb el temps i guanyat una certa sofisticació, consisteix bàsicament en un saborós brou de peix, lligat amb maionesa, que inclou patata i petites porcions de peix i marisc, com poden ser rap, lluç, bacallà, gambes, cloïsses i, com a toc final, unes gotes de llimona... Una variant molt apreciada és la Sopa Vinya AB, que va sorgir en el desaparegut restaurant L'Alegría en afegir una dosi de Vinya AB, un vi de Jerez, que li aporta potència i sabor.

També tenen sabor malagueny els Callos a l'Andalusa, la Sípia amb cigrons, l'Arròs Caldós i per descomptat, les Sopes perotas, tota una institució en el municipi d'Álora situat en plena vall del riu Guadalhorce, i elaborades base d'un refregit de pebrot, tomàquet, ceba, patata i espàrrecs, al que se li afegeix pa i aigua. Cal destacar, també, l'estima que es té a Màlaga per la cuina del Nord d'Espanya, i en concret per l'asturiana, per tant la fabada és un altre plat molt popular, i que pot ser degustat a restaurants com La Buena Sidra (Plaça de Uncibay i a La Malagueta), el Higuerón o el Rincón Asturiano en Arroyo de la Miel.

Afortunadament estem assistint a un redescobriment del cuchareo, i els locals més actuals ofereixen cada vegada més aquests plats tradicionals. Per exemple, Alea (Fajardo 1, Màlaga), un restaurant de caràcter modern, té com un dels seus plats estrella el Gazpachuelo, que conviu amb Tatakis, Tempures i altres modernitats. La Cocina (Duque de la Victoria 5, Màlaga), recomanable "casa de menjars" regentada per Pachu Barrera, excol·laborador de Dani García (Calima, 2 Estrelles Michelin), sempre té a la carta algun guisat amb "recepta de l'àvia", així com uns arrossos caldosos d'escàndol, el Gastrobar Dapis Tentorium, amb dos locals al centre de Màlaga (Hornos 10 i Strachan 4), també aposta per incloure a la carta plats com els callos.

I per descomptat, els restaurants tradicionals amb els seus guisats, com Casa Chiqui (Calderería 11, Màlaga), L'Alegría lö de Jorge (Marín García 10, Màlaga), Miguel (a La Malagueta), Frutos (Torremolinos), Caserío de las Monjas o La Sastrería, a Vélez-Màlaga, poden competir d'igual a igual amb les escumes, textures i altres floritures que, si fa uns anys eren molt novedoses i molts s'apuntaven sense molt mirament a la moda, avui en dia són pocs els que aguanten amb dignitat les seves propostes.... Estem a l'era del cuchareo.

Galeria

Galeria