¿TIENES MÁS DE 18 AÑOS?
Google+
El 13 de Henao
De Tapas.  El 13 de Henao.
Henao Kalea, 13, Bilbao.(Vizcaya) Tel: 946 85 36 69

El 13 de Henao, l'èxit de la cuina senzilla i sense pretensions

Igor Cubillo 19/12/2019

L'oferta de la nova zona d'expansió gastronòmica de Bilbao, compresa pels carrers Heros, Hainaut i Juan de Ajuriaguerra, s'amplia amb la proposta de El 13 de Henao, un bar restaurant que aposta per les tapes sense renunciar a altres fórmules ni passar per alt els ineludibles pintxos.

Hainaut, Heros i Juan de Ajuriaguerra dibuixen al barri d'Abando el nou punt d'interès gastronòmic de Bilbao. Aquests tres carrers acaparen en els últims temps les obertures més variades i interessants de la capital biscaïna, permetent triar a locals i visitants entre diverses propostes de tall oriental, estrelles Michelin, més opcions de tall clàssic i, per descomptat, bars on és possible exercir el noble art del poteo.

Entre les inauguracions de 2019 es troba la de El 13 de Henao, un establiment que convida a disfrutar amb alguna de les racions que prepara Josu García Álvaro, propietari i responsable de cuina. Després de governar a Basauri el restaurant Txapo i durant deu anys el Batzoki Central, el cuiner va decidir establir-se a Bilbao (on ja havia treballat per als restaurants Aritz i Casa Vasca) amb una oferta pretesament informal que s'anuncia com a bar de tapeo.

"La zona, que està bastant de moda, és el que et demana. És una àrea on hi ha molta gent de poteo, prenent copes, vins i cerveses o el que sigui, i el que els ve de gust no és asseure's i menjar-se un menú, sinó compartir que si uns calamarsons, que si una mica de pop, que si una mica de cua... O una txuleta de carn asturiana!", remata Josu, qui afegeix que 'El 13' ofereix "bastants vins per copes" i veu condicionat el seu repertori per la grandària del local, decorat amb certes dosis d'eclecticisme per la seva parella, Mar Caminero, copropietària que reforça els caps de setmana sala i cuina.

Vi i cervesa són les begudes més sol·licitades per acompanyar, tant a la barra com al petit menjador, una carta que s'obre amb embotits, regirats i amanides, i prossegueix amb racions de carn i peix que oscil·len entre els 7,50 euros que costen les tires de calamar i els 35 euros/quilo que cal pagar pel txuleton de bestiar major a la pedra.

A El 13 de Henao el pernil s'acompanya amb tomàquet triturat i pa de cristall. El pop es posa sobre parmentier i el calamarsó a la planxa es decora amb reducció de Pedro JimÉnez disposada en cercles concèntrics. L'estètica és important en aquest negoci ("s'intenta cuidar perquè tothom menja amb la vista", apunta Josu), encara que la Mar reclama un cert equilibri: "tot ha d'estar bé, ha de ser un 50/50, perquè si és molt bonic i després no està bo...", recrea amb dramatisme.

Les làmines de bacallà porten intercalades unes altres làmines de pop al pil-pil i es rematen amb moniato i batata, segons la temporada. Les manetes de porc, supèrbies i delicioses per als enamorats de la triperia, tenen un punt picant i es banyen amb salsa biscaïna sense rastre de tomàquet, com ha de ser. L'estofat de cua de boví s'acompanya amb patates, cebes tendres i cogombrets adobats. Per part seva, les postres de pasta fullada farcida d'arròs amb llet i coberta de xocolata pot presumir d'una lleugeresa poc previsible.

Pintxos durant el cap de setmana

Les possibilitats que brinda El 13 de Henao s'amplien entre setmana amb diferents fórmules que anuncien amb guix a les pissarres: arròs cremós amb bolets silvestres, carxofes amb cloïsses, sopa de marisc (utilitzant com a base una crema americana), espinacs gratinats amb encenalls de pernil, amanida de tomàquet de caseriu de Lezama ("el preu és un problema amb el producte de km 0, si vols incloure'l al menú del dia, moltes vegades no et dóna"), filet de vedella a la planxa, cuixa de pollastre a la cervesa, rap a l'hondarresa, bacallà amb piperrada...

I estant a Euskadi estranyaria no comptar amb una barra de pintxos atractiva. A la de Josu García no hi falten les rostes ni els entrepans de pernil amb diferents pans (llavor, blat de moro, ceba, oliva negra) molt demandats diàriament a l'hora d'esmorzar. Però el taulell cobra especial lluentor durant el cap de setmana, quan la fusta es cobreix matí i tarda amb plats que tempten a la clientela amb mossegades més elaborades a base d'ingredients com foie, calamarsons o bacallà en diferents preparacions, dues salses, amb fongs, amb pop...

Com haurà apreciat el lector, la cuina del nostre protagonista és amable, familiar i molt poc pretensiosa. "La meva única intenció és preparar cuina senzilla però ben feta, sense més. La meva és una cuina tradicional basada en plats de tota la vida", remarca García. Al cap i a la fi, això és el que més ens satisfà i segurament sigui la clau de l'èxit, més que el barroquisme i el mestissatge que moltes vegades no arriben a quallar.

Galeria

Galeria
 • El 13 de Henao
 • El 13 de Henao
 • El 13 de Henao
 • El 13 de Henao
 • El 13 de Henao
 • El 13 de Henao
 • El 13 de Henao
 • El 13 de Henao
 • El 13 de Henao

Afegeix un nou comentari

Text pla

 • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.