¿TIENES MÁS DE 18 AÑOS?
Google+
El Teatre Lliure continúa subiendo el telón bajo el lema #TheShowMustGoOn
Oci  

El Teatre Lliure continua apujant el teló sota el lema #TheShowMustGoOn

Anna Torrents 05/05/2020

La nova programació digital del Teatre Lliure, que s’estrena el 7 de maig, inclou lectures dramatitzades, xatbots shakespearians, teatre il·lustrat i projectes internacionals. Et donem tots els detalls.

Una de les coses que més es troben a faltar en època de confinament és la de poder anar al teatre i transportar-nos a altres mons a partir d'un escenari. Per tal que l'espera no es faci tan llarga, el Teatre Lliure acaba de llançar una nova i acurada programació digital pensada per a tots tipus de públic, que inclou clàssics teatrals il·lustrats per a criatures, un xatbot que ret tribut a Shakespeare i diverses lectures dramatitzades, entre moltes altres activitats.

Després de la bona acollida de les anteriors iniciatives proposades durant el confinament, #LliureAlSofa, #TeatreAlFil i #15dies15anècdotes (aquesta darrera encara activa a Instagram), el Lliure continua proposant maneres virtuals per seguir vinculats al món del teatre. I això inclou propostes com l'Escola de pensament, projectes com EN RESi-DÈNCiA i Escena Pilot o la convocatòria extraordinària d'Ajuts a la creació Carlota Soldevila. Ja ho deia Freddie Mercury en una de les seves cançons més cèlebres: l’espectacle ha de continuar. I, precisament amb el lema #TheShowMustGoOn, el teatre barceloní ens sorprèn aquesta setmana amb noves i innovadores propostes.

Lectures dramatitzades i xatbot shakespearià

El tret de sortida de la nova programació digital del Teatre Lliure, que s’allargarà fins al mes de juny, serà el cicle Lectures dramatitzades, que es representa en format radiofònic o audiovisual, a un preu de 5 euros cada una. El proper dijous, 7 de maig, serà el torn de l'autoficció El gegant del Pi, interpretada per Pau Vinyals i Júlia Barceló i amb música d'Arnau Vallvé (del 7 al 10 de maig), que ens planteja com l'herència rebuda afecta en la construcció d'una llar. El seguirà El segon principi, un muntatge metateatral sobre un escàndol de corrupció que és també una comèdia irònica amb referents a la política local. Està signat per Mercè Sarrias i Miguel Casamayor i interpretat per Mònica Glaenzel, Eli Iranzo i M. Pau Pigem (del 28 al 31 de maig). A més, també es farà un xat post-funció obert al públic, a través de Zoom, on participaran Pau Vinyals (10 de maig) i Itziar González (31 de maig).

I això no és tot, perquè el 14 de maig s’iniciarà la proposta ENA (Nomen Nescio) del dramaturg i director Roger Bernat, que ja està acostumat a fer teatre sense intèrprets. Es tracta d’un bot d’ordinador que ha après a parlar aleatòriament a partir de les obres completes de Shakespeare i amb qui podreu mantenir una conversa virtual des del web del teatre (del 14 al 17 de maig, gratuït, en anglès).

Teatre clàssic il·lustrat per a petits i joves

Com es pot explicar als petits i joves de la casa la grandesa de Federico García Lorca? I la importància d’un personatge com Manelic en el teatre català? Doncs al Teatre Lliure han tingut una idea ben enginyosa: fer-ho a través d’il·lustracions, gràcies a la participació de diversos artistes de la dramatúrgia i la il·lustració. D’aquesta manera, a través del seu canal de Youtube, podràs accedir a quatre grans obres de la literatura dramàtica universal, a un preu de 3 euros cada una, signades per noms com García Lorca, Guimerà, Sòfocles i Shakespeare. La primera que podràs veure serà La casa de Bernarda Alba, adaptada per Victoria Szpunberg (del 21 al 24 de maig), seguida de Terra baixa, en mans de Pau Miró (del 28 al 31 de maig); a la què continuarà Antígona, amb una adaptació d'Helena Tornero (del 4 al 7 de juny); i, finalment, el El rei Lear, interpretada per Jordi Oriol (de l'11 al 14 juny). Una bona manera d’acostar nens, nenes i adolescents a grans històries teatrals que han marcat la nostra cultura.

Estrenes internacionals i espais de pensament

El projecte internacional Històries d’Europa: crisi i reflexió (Stories from Europe: crisis and reflection) es va iniciar amb una pregunta molt pertinent: com estan i què pensen les persones que treballen a primera línia de la crisi sanitària? I les que formen part dels serveis essencials? A partir d’entrevistes a personal sanitari, de neteja, transportistes i comerciants d’arreu d’Europa, els dramaturgs de sis teatres europeus han enregistrat en vídeo a actors que expliquen la situació d’aquestes persones, que podràs veure al canal de Youtube del Lliure (a partir de l'1 de juny, gratuït).

Si vols combinar teatre i pensament, el teu espai és l'Escola de pensament, dinamitzada per Marina Garcés i Albert Lladó, que proposa dues trobades virtuals. La primera serà la conversa El coratge i la re-presentació. Sarajevo, 1993, amb el periodista de guerra Alfonso Armada i el director de l’East West Theatre Company de Sarajevo Haris Pašović (19 de maig), que proposa una anàlisi del teatre com a acte de resistència. Seguirà el diàleg L’humor com a acció directa. Escena i transgressió, que indaga sobre com la parodia i la ironia poden combatre qualsevol temptació de maniqueisme i que comptarà amb la participació de la pallassa Pepa Plana i el compositor Benet Casablancas (9 de juny).   

Educació i ajuts per a noves creacions

En l’àmbit educatiu, destaquen dos projectes del Teatre Lliure que se segueixen realitzant durant els mesos de maig i juny. El primer és EN RESiDÈNCiA, un programa que té l’objectiu d'introduir la creació contemporània als centres públics d’educació secundària, enguany a l’Institut Joan Fuster. Dins d’aquesta iniciativa, la creadora Magda Puig parteix d’una frase de l'artista Banksy, No és art si no té la potencialitat de ser un desastre, per convidar els alumnes a experimentar accions artístiques contemporànies. Cada dilluns a les 16 h farà una proposta creativa i convidarà a participar-hi amb el hashtag #MagdaPuigENRESiDÈNCiA (entre l'11 de maig i l'1 de juny, gratuït).

Per una altra banda, el projecte Escena Pilot, creat per Lali Àlvarez i Gemma Martínez amb la voluntat de donar eines als professors perquè utilitzin les tècniques teatrals a l’aula, reorienta el seu projecte de creació col·lectiva i publicarà un vídeo documental online sobre la bellesa (4 de juny).

Esmentar també que el Lliure acaba de llançar una nova línia d’Ajuts a la creació Carlota Soldevila per continuar incentivant la creació teatral en situació de confinament, amb un total de 20 ajuts dividits en quatre modalitats: disseny de projectes escènics, textos dramàtics, dramatúrgies en arts de carrer i escena distant (convocatòria oberta fins al 31 de maig). Perquè, des d’aquest referent teatral de Barcelona, ho tenen molt clar: el xou ha de continuar!

Galeria

Galeria

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.